Professionele vereffenaar

Net als een executeur of een gevolmachtigde is een vereffenaar verantwoordelijk voor de afwikkeling van een nalatenschap. De vereffenaar is onder andere verantwoordelijk voor het opstellen van de boedelbeschrijving, betalen van schuldeisers en het uitbetalen van erfdelen aan alle erfgenamen. Als er geen executeur benoemd is in een testament en één of meerdere erfgenamen hebben de nalatenschap beneficiair aanvaard, dan zijn de erfgenamen gezamenlijk vereffenaars en zijn zij samen verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap.

Partiar als professionele vereffenaar

Toch lukt het in sommige gevallen niet om tot een afwikkeling te komen. De afwikkeling van een nalatenschap is niet eenvoudig en kost veel tijd. Zeker wanneer er sprake is van een complexe nalatenschap met schulden of bij een onbeheerde nalatenschap. We spreken van een onbeheerde nalatenschap als;

  • niet alle erfgenamen in beeld zijn of reageren;
  • alle erfgenamen hebben verworpen;
  • de nalatenschap niet door een executeur wordt beheerd.

Bij een onbeheerde nalatenschap kan de Rechtbank verzocht worden om een professionele, onafhankelijke vereffenaar te laten benoemen. Partiar kan u bij deze procedure begeleiden.

Waarom een professionele vereffenaar?

Een professionele, onafhankelijke vereffenaar is een expert en heeft ervaring met het afwikkelen van nalatenschappen. Doordat de professionele vereffenaar op afstand staat van de nalatenschap en daardoor niet emotioneel betrokken is, kunnen beslissingen vaak sneller genomen worden. Dit komt de afwikkeling van de nalatenschap ten goede komt en bespoedigt de afwikkeling.

Partiar is al ruim 15 jaar gespecialiseerd in de afwikkeling van nalatenschappen. Met regelmaat wordt Partiar benoemd tot vereffenaar en heeft dankzij haar expertise op het gebied van erfrecht al vele vereffeningen afgerond.

Voor wie?

Partiar kan als vereffenaar optreden voor erfgenamen of schuldeisers in onbeheerde nalatenschappen. Maar heeft u als advocaat een cliënt die betrokken is bij een erfrechtelijk conflict en zoekt u hiervoor een professionele vereffenaar? Ook hierbij kan Partiar kan u helpen.

Gonnie Wanner - Blonk

Gonnie Wanner – Blonk

Meer weten?

Wilt u meer weten over de vereffeningsprocedure en Partiar als vereffenaar? Neem dan contact met ons op. Ons adviesgesprek is geheel vrijblijvend en kosteloos en kan bij u thuis, bij ons op kantoor of digitaal plaatsvinden. Partiar is landelijk inzetbaar.