Geen testament, wel een nalatenschap

Na een overlijden is het niet altijd vanzelfsprekend dat er een testament is. Als de overledene bij leven geen testament heeft op laten stellen, is de verdeling volgens de wet van toepassing. Dit betekent dat de wet bepaalt wie de erfgenamen zijn. Hierbij wordt de volgende volgorde van 4 groepen aangehouden.

Verdeling nalatenschap volgens de wet

Allereerst worden de erfgenamen vastgesteld in een verklaring van erfrecht. Dit wordt gedaan door een notaris. Mochten de erfgenamen niet bekend zijn, dan zal de notaris eerst op zoek gaan naar hen. Zij worden vervolgens aangeschreven zodat zij kunnen kiezen voor de wijze van aanvaarding: de nalatenschap zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen.

Partiar als gevolmachtigde

Alle erfgenamen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap. In sommige gevallen kan dit een afwikkeling van een nalatenschap vertragen.

Partiar als gevolmachtigde

Bijvoorbeeld wanneer:

  • er slechts verre familieleden zijn

  • nabestaanden op grote afstand of in het buitenland wonen

  • nabestaanden niet over de juiste kennis beschikken

  • nabestaanden minderjarig zijn

  • nabestaanden niets met de nalatenschap te maken willen hebben

Partiar kan dan als gevolmachtigde door de erfgenamen binnen de nalatenschap worden benoemd. Op deze manier wordt de nalatenschap op een professionele, maar zorgvuldige manier afgerond en neemt Partiar deze zorg uit handen.

Als gemachtigde binnen een nalatenschap kan Partiar alle erfgenamen vertegenwoordigen, of slechts één of meerdere erfgenamen vertegenwoordigen.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij de afwikkeling van een nalatenschap? Neem dan contact met ons op voor een geheel vrijblijvende en kosteloze afspraak. Wij vertellen u graag over de mogelijkheden. Dit gesprek kan bij u thuis plaatsvinden, waar ook in Nederland, of bij ons op kantoor plaatsvinden.