Ruzie bij de afwikkeling van een erfenis

De afwikkeling van de erfenis leidt vaak tot ruzie” meldt De Telegraaf vandaag. Uit onderzoek uitgevoerd door de verenigingen vFAS, VMN en EPN blijkt dat een kind vaak aangewezen wordt als executeur, maar dat dit regelmatig leidt tot ruzie en zelfs tot rechtszaken. Bij Partiar komen we deze situaties met regelmaat tegen.

Conflict tussen erfgenamen

Wanneer meerdere erfgenamen in beeld zijn en een kind, die zowel erfgenaam als executeur is, kan dit leiden tot conflicten tussen de erfgenamen. Bepaalde keuzes worden niet gesteund of in twijfel getrokken. Het afwikkelen van een nalatenschap is een ingewikkeld proces en kan soms een lange tijd in beslag nemen. Emoties lopen soms hoog op. Daarnaast komt er veel expertise kijken bij de financiële en administratieve afwikkeling van een erfenis. Denk bijvoorbeeld aan zaken als het opzeggen van abonnementen en verzekeringen, aangifte doen van Inkomsten- en Erfbelasting, het regelen van bankzaken en het ontruimen en eventueel verkopen van een woning. In een tijd van rouw zijn dit pittige zaken om te regelen. Kortom, er komt veel kijken bij het afwikkelen van een nalatenschap.

Onafhankelijke executeur inschakelen

Een onafhankelijke executeur kan erfgenamen hiermee helpen. Een professionele executeur staat over het algemeen wat meer op afstand van de overledene. Een professionele executeur is buitenstaander en niet betrokken bij de emoties van erfgenamen, maar houdt daar wel rekening mee. Daarnaast is meer expertise in huis wat de afwikkeling van de erfenis bevordert.

mr. Hans den Braven

Hulp nodig bij de afwikkeling van een erfenis?

Heeft u hulp nodig bij de afwikkeling van een erfenis? Neem dan contact met ons op voor een geheel vrijblijvende en kosteloze afspraak. Wij vertellen u graag over de mogelijkheden.