Wat gebeurt er met uw digitale nalatenschap na uw overlijden?

Heeft u uw digitale nalatenschap geregeld?

We zijn steeds meer online en meer online vindbaar. Waar we 10 jaar geleden slechts enkele online accounts hadden, zijn Social Media accounts, e-mailaccounts en andere online accounts niet meer weg te denken. Maar wat gebeurt er met zo’n account als de gebruiker ervan komt te overlijden? Weet u wat u online achterlaat als u komt te overlijden? En sterker nog, weten uw nabestaanden wat er met uw digitale nalatenschap moet gebeuren na uw overlijden? In dit artikel leest u meer wat een digitale nalatenschap inhoudt en wat u zelf kunt regelen en vastleggen.

Wat is een digitale nalatenschap?

Bij een nalatenschap, ook wel erfenis genoemd, spreken we van alle bezittingen en schulden die u na overlijden achterlaat. Te denken aan uw persoonlijke bezittingen, een koopwoning, inboedel, abonnementen. Hier valt ook uw digitale nalatenschap onder. Uw digitale nalatenschap bestaat uit uw online accounts, online schulden en tegoeden.

Bij een online account denken we vaak enkel aan Social Media accounts als Facebook of Twitter. Het is best goed mogelijk dat u geen van beide heeft. Maar wellicht heeft u wel een e-mailadres met een Gmail-account of Outlook? Of een online account bij een webwinkel als Bol.com of op Marktplaats. Ook deze accounts vallen onder uw digitale nalatenschap en moeten worden opgezegd wanneer u er niet meer bent.

Afbeelding digitale nalatenschap Partiar

Wat moet er met uw digitale nalatenschap gebeuren?

Na uw overlijden is het niet vanzelfsprekend dat uw online accounts en abonnementen automatisch worden opgezegd. De organisaties en bedrijven zijn immers niet bekend met uw overlijden. Zonder melding blijven deze accounts bestaan en kunnen ze wellicht in de toekomst voor ongemakkelijke situaties zorgen. Het bekende voorbeeld is met Facebook. Nabestaanden kunnen op uw verjaardag een notificatie van Facebook krijgen om u te feliciteren. Of Facebook zal terugblikken met foto’s voorstellen. Voor de één kan dit een fijne herinnering zijn, voor de ander een pijnlijk moment. Het is dus belangrijk dat u bepaalt wat er met uw digitale nalatenschap moet gebeuren na uw overlijden.

Opzeggen of behouden?

Zoals met alle abonnementen en accounts, is het belangrijk dat online accounts na een overlijden worden opgezegd. Bij enkel Facebook en Instagram kunt u bepalen of uw account na overlijden moet worden omgezet in een zogeheten ‘In Memoriam’ pagina.
Heeft u een fan-pagina op Facebook gemaakt en heel wat volgers de afgelopen jaren erbij gekregen? Dan zou u kunnen overwegen iemand anders als medebeheerder te benoemen, zodat de pagina kan blijven bestaan na uw overlijden. De pagina zit aan uw persoonlijke Facebook account vast, dus wanneer uw Facebook profiel wordt opgeheven, zal ook de fan pagina niet meer bestaan. Hetzelfde geld met een bedrijfspagina op Facebook. Deze is ook gelinkt aan uw persoonlijke account. Mocht deze pagina moeten blijven bestaan, is het voor deze pagina ook belangrijk een medebeheerder te benoemen.

Hoe legt u uw digitale nalatenschap vast?

Allereerst is het belangrijk dat u een inventarisatie maakt van uw online accounts. DELA heeft een zeer handige checklist gemaakt die u hiervoor kunt gebruiken. Zo heeft u een handig overzicht van uw online accounts en is dit een handig naslagwerk voor nabestaanden. Maar online accounts zijn veelal versleuteld met een wachtwoord. Hoe zorgt u ervoor dat de wachtwoorden bekend zijn bij uw nabestaanden? Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden.

Inventarisatie digitale nalatenschap
wachtwoorden toevoegen aan testament

Wachtwoorden vastleggen in uw testament

Eén van de mogelijkheden is uw wachtwoorden vastleggen in uw testament bij de notaris. Helaas wil het nog wel eens gebeuren dat we ons wachtwoord vergeten en de ‘wachtwoord-vergeten-functie’ gebruiken. Wachtwoorden opgeslagen bij de notaris dus dan niet meer up-to-date zijn.

Wachtwoorden bij testament leggen

Wachtwoorden bij uw testament

Een andere manier is uw wachtwoorden en gebruikersnamen bij uw eigen kopie van uw testament thuis toe te voegen. Hier is het belangrijk dat u de lijst regelmatig controleert wanneer u uw wachtwoorden heeft gewijzigd.

Wachtwoorden vastleggen in een wachtwoordenmanager

Wachtwoorden in een wachtwoordenmanager

Een wachtwoordmanager is een digitale kluis waarin u al uw gebruikersnamen en wachtwoorden in opslaat. Met een wachtwoordmanager, bijvoorbeeld een app op uw telefoon, heeft u alle wachtwoorden en gebruikersnamen opgeslagen. U kunt al uw wachtwoorden in een wachtwoordmanager op uw telefoon zetten en alleen het wachtwoord van de wachtwoordmanager te delen met uw partner, familie of uw executeur vernoemd in uw testament. Het is dan wel belangrijk dat zij toegang hebben tot uw telefoon als deze versleuteld is met een code.

mr. Hans den Braven

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het voorbereiden en afwikkelen van uw nalatenschap? Partiar denkt graag met u mee.